Waarom investeren in de campertoerist?

Waarom investeren in de campertoerist?

Aantal campers

De verkoop van nieuwe kampeerauto’s in Nederland laat de laatste jaren een sterkte steiging zien. Het totaal aantal campers in Nederland bereikte op 1 oktober 2022 een recordniveau van 170.624 campers volgens de Bovag. In Europa op 31-12-2020 totaal 2.427.942 campers (Bron ECF).  Bovenstaand aantal is sindsdien natuurlijk behoorlijk toegenomen.

Nederlandse camperaars hebben in 2016 onderweg zo’n 415 miljoen euro uitgegeven. Ze besteedden gemiddeld 55 euro per camper per dag, voornamelijk aan brandstof, overnachtingen, boodschappen, winkelen en uit eten gaan. Dit blijkt uit onderzoek van de NKC. Het meeste geld geven de Nederlandse campergebruikers uit in het buitenland.

Uit Duits wetenschappelijk onderzoek Reisemobil-Tourismus in Deutschland uit 2011 blijkt dat de campergebruiker per dag per persoon € 49,- uitgeeft. Uit een Zeeuws onderzoek kwam men op een bedrag van €23,- per senioren koppel. Een Vlaams onderzoek kwam op €28,50 per persoon per dag, Duitse gasten €45,- per persoon per dag.

Alleen al deze cijfers spreken boekdelen, in Europa, maar ook in Nederland is het aantal campers sterk in opkomst. Neem daarbij dat Nederland één van de minst campervriendelijke landen is, dan zullen steeds meer Nederlanders hun vrije weekenden, dagen en vakanties in het buitenland doorbrengen. Ook zullen de campers uit de andere Europese landen Nederland niet als bestemming kiezen omdat Nederland als zeer camperonvriendelijk te boek staat. Als Nederland niets aan zijn image verandert zullen we het met steeds minder toeristen moeten doen. Immers het aantal caravans vermindert, terwijl er steeds meer campers worden verkocht.

Als de overheid alleen naar de Recron luistert en de campertoeristen en middenstand niet als serieuze partner zien, zullen campertoeristen nog vaker voor de omringende landen kiezen en ons mooie Nederland links laten liggen. Daarnaast willen een aantal Recron campings geen campers op hun terrein. Zo zijn campers alleen maar nog welkom op camperplaatsen bij de Zeeuwse campings van de Roompot en niet meer op de campings zelf. “De Zeeuwse klei kan de zware campers niet aan” en dat is bij veel campings zo. Camperplaatsen leveren alleen maar winnaars op:

  1. de gemeente door meer naamsbekendheid en een  verlenging van het recreatieseizoen, wat financieel voordelen oplevert;
  2. de middenstand (bedrijven/horeca) zullen merken dat hun inkomsten stijgen en dat het seizoen langer duurt dan zonder campergebruikers.
  3. tenslotte de campergebruikers omdat ze zich welkom voelen in Nederland en de Nederlandse provincies en dit ook vertellen tegen campergebruikers uit andere landen. Hierdoor zullen ook steeds meer campers op campings komen.

zie ook:

Share

Geef een reactie