Advies ondernemers.
Regelmatig zien we artikelen in de pers waarin (recreatie) ondernemers zich verzetten tegen de komst van (gemeentelijke) overnachtingplaatsen voor campers. Vaak neemt men als argument de toeristenbelasting, maar och voor een camper wordt vele malen meer belasting betaald (ook via provinciale opcenten). Ze vergeten dat campings voor een hele grote groep camperaars niet interessant zijn. Veel camperaars zoeken bewust een andere sfeer dan die op campings. Zij staan liever op camperplaatsen of vrij. Het argument dat het om geld gaat is dan ook uit de lucht gegrepen. Natuurlijk willen camperaars best betalen voor hetgeen zij genieten, niet voor zaken waar zij geen gebruik van maken.
Kritiek recreatieondernemers.
Wij hebben ons altijd verbaasd over deze kritiek omdat recreatieondernemers die de inrichting van camperplaatsen of vrij camperen blokkeren, bewerkstelligen dat de geweerde camperaars hun geld niet besteden bij andere ondernemers ter plaatse; zelfs buiten hun eigen campingseizoen. Het feit dat in zoveel buitenlandse gemeenten gekozen is voor het inrichten van camperplaatsen (ook waar campings zijn), is het beste bewijs voor deze stelling. Campings vergeten in de discussie over camperplaatsen vaak, dat camperplaatsen meer campertoeristen aantrekken die niet alleen op camperplaatsen staan, maar ook zorgen voor een betere bezetting van de campings het hele jaar door. Voorbeelden daarvan zie je aan de Moezel, Spanje, in Portugal en eigenlijk overal waar veel campers komen.
Uit onderzoek blijkt dat camperaars gemiddeld 32-49 euro per etmaal besteden in de plaats waar zij overnachten o.a. in winkels en horecagelegenheden. Om die reden worden er in het buitenland in steeds meer grote en kleinere camperplaatsen ingericht en/of wordt het vrij camperen toegestaan. Ook een creatieve (recreatie) ondernemer kan aan het product camper van alles verdienen. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van de branche waar je product uit bestaat. Misschien ontstaan bij u op deze pagina ook enkele ideeën en komen we zo tot alleen maar winnaars in de strijd om de camper overnachtingsplaatsen.
Campingeigenaren.
Campingeigenaren, vaak vertegenwoordigt door de recron, verzetten zich met hand en tand tegen de al dan niet vrije overnachtingplaatsen voor campers. Ook hier verbazen wij ons over. Campergebruikers die altijd op camperplaatsen of vrij staan komen echt niet naar campings, zoals we deze in Nederland kennen. Mensen die met een camper naar een camping willen staan er al lang. Wil men de overige campers als klant dan vergt dat andere investeringen en nieuwe denkbeelden. Als deze ontbreken sturen deze persberichten alleen uw doelgroep (die steeds groter wordt) de grens over of zorgen dat ze niet naar Nederland komen en heeft u het nakijken.
Zonder de ideeën helemaal uit te werken kunnen campingeigenaren denken aan:
- inrichten camperplaatsen tegen vergoeding (tussen € 2,- en €10,-). Deze plaatsen hoeven niet groot te zijn (10 x 5m), maar bereikbaar en betalen zonder langs de receptie te gaan.
- beheren sani-zuilen waar tegen vergoeding water ingenomen kan worden.
- tegen vergoeding openstellen sanivoorzieningen voor vrij overnachtende campers in de gemeente. Veel campings gingen u al voor, zoals u o.a. hier kunt lezen ;;
- maak uw camping aantrekkelijk om er met de camper naar toe te komen. Kruip in de huid van de camperaar of vraag het hen die altijd vrij staat naar zijn of haar ideeën. Bedenk dat gedwongen winkelnering niet helpt. Wees creatief!!!
Overige middenstanders:
- inrichting van camperplaatsen bij uw bedrijf / horecaonderneming;
- verkoop van één of meerdere malen per dag van producten zoals, brood, ijs, fruit, wijn e.d.
- verkoop van camper- en of kampeerartikelen;
- beschikbaar stellen sani-station nabij de overnachtingplaats (tegen vergoeding);
- rekening houden met het assortiment, zoals flessenwater, dun toiletpapier, toiletvloeistoffen, kaarten/boeken van camperplaatsen, internetcafé e.d.
- Samen moeten we er toch uit komen, zodat ook Nederland een campervriendelijk land wordt.In de rij voor de bakker!
Dat camperplaatsen aantrekkelijk zijn voor het bedrijfsleven blijkt wel uit het feit dat meerdere grote supermarktketens in Frankrijk gratis camperplaatsen beschikbaar stellen met een voorzieningen. De voorzieningen tegen betaling, de plaats gratis. Natuurlijk zijn deze ketens geen filantropische instellingen en wordt er (flink) aan verdiend.
Ik denk dat u dan inderdaad een omgevingsvergunning moet aanvragen. Zie deze link.
Beste Lezer,
Wij hebben een eigen stukje bos met natuur bestemming. Heeft u een idee wat daar mogelijk is? We hebben o.a. een lodge geplaatst maar de gemeente zegt dat we moeten verwijderen of omgevingsvergunning aanvragen.
Beste Gabrielle,
Ik heb jullie een mailtje gestuurd.
groet
Martin
Wij zouden graag tips ontvangen voor het aanvragen van de benodigde vergunningen. Wellicht heeft u informatie over de volgorde die we het beste kunnen aanhouden om een camperplek op eigen grond in het buitengebied van een kleine toeristische plaats te creeren.
Met vriendelijke groet,
Gabrielle