Advies Overheid

Overheden

Camperen is naast varen, fietsen en wandelen de toekomst binnen de recreatiewereld. Net als bij recreatief varen, willen camperaars genieten van de vrijheid die de camper biedt. Camperen is geen kamperen, kamperen doe je in een tent of caravan, met een camper reis je en zoek je s’nachts een plaatsje om te overnachten. De Recron vindt dat dit op een camping moet, veel camperaars willen dat beslist niet. Zij zien dat als gedwongen winkelnering.  Zij gaan dan liever naar de ons omringende landen om daar van de vrijheid van camperen gebruik te maken. Buitenlandse camperaars mijden daarom vaak Nederland, wegens het gebrek aan mogelijkheden om vrij of op betaalbare camperplaatsen te overnachten. Door dit beleid, met name onder druk van de Recron, missen veel middenstanders, die het toch al moeilijk hebben, veel inkomsten. De winkels in bijv. de Duitse plaats Goch bestaan voor een groot deel van de inkomsten verkregen van de camperaar. De gemeente Goch heeft ongeveer 25.000 overnachtingen per jaar en vragen € 5,00 voor een overnachting. De gemeente en de middenstand varen er wel bij.

Nederland heeft de naam camper onvriendelijk te zijn. Ook de bekeuringen voor het z.g. ‘wild kamperen’ zijn alom bekend. Nederland heeft bij veel campergebruikers een slechte naam en doet er verstandig aan daar iets aan veranderen. Immers campergebruikers zorgen voor inkomsten en zijn goed voor de middenstand en daarmee het Algemeen Belang in uw plaats(en).

Nederland is een land met alle ingrediënten om er heerlijk met een camper door te trekken. Zon, zee, strand, bossen een boeiende historie en cultuur. In monumentale stadjes, pittoreske dorpjes, verrassende musea, leuke attracties en evenementen. Naast mooie steden geven het weidse landschap en fraaie natuurschoon een weldadig gevoel van rust en ruimte.

Camperen

Als je aan campergebruikers vraagt wat camperen voor hun betekent dan is dat ‘vrijheid’. Dat geeft al aan dat velen niet achter slagbomen en hekken willen staan, maar de vrijheid van het “camperen” willen ervaren. De Recron geeft aan dat de overheid geen plaats mag geven aan campers, omdat dat oneerlijke concurrentie is. Wat we in die discussie missen is:

 1. dat ons land is één van de weinige landen in Europa is waar het vrijwel overal (bij APV) verboden is om gewoon op een parkeerplaats te overnachten. Zo lang het maar bij parkeren blijft (en dus geen permanente uitstallingen om de camper heen)  is dat toegestaan van Gibraltar tot de Noordkaap. Zo maak ik veel gebruik van de gastvrijheid van Spanje, Frankrijk en Duitsland. Als wij mede-camperaars uit die landen spreken, generen we ons ik om te moeten melden dat dit je in Nederland op een bekeuring kan komen te staan.
 2. De vraag of een algeheel verbod op overnachten wel aan de algemene rechtsbeginselen van subsidiariteit en proportionaliteit voldoet. Zou het niet andersom moeten zijn overnachten is toegestaan tenzij. . . . . Gelukkig hebben ondertussen op ons verzoek een aantal gemeenten de regels voor het kamperen buiten kampeerterreinen geschrapt. Dit levert geen overlast op blijkt uit WOB verzoeken.
 3. het feit dat het reisseizoen voor campergebruikers veel langer is dan van gewone kampeerders. Alleen daarom al is de camping als enige alternatief, geen optie. Er zijn zelfs Recron campings, zoals de Roompot camping die campers vanwege hun gewicht weren.
 4. de overheid een verantwoordelijkheid heeft voor de instandhouding van een aantrekkelijk aanbod van winkels en horeca. Daaronder vallen ook parkeervoorzieningen! Daar mag iedereen ook z’n voertuig ’s nachts laten staan. Het bijzondere aan een camperaar is het feit dat er in die camper overnacht kan worden.
 5. de overheid heeft ook een belangrijke taak: de politieke afweging van uiteenlopende belangen!
  1. Zouden de camperaars, die nu de camperplaats benutten, op een in de gemeente gelegen camping gaan staan, als de camperplaats verdween? Nee dus, zij vertrekken naar elders.
  2. Slim gesitueerde plaatsen hebben een aanzuigende werking (=reclame) voor andere campergebruikers (ook voor de campings).
 6. betutteling en gedwongen winkelnering werken averrechts. Nederlandse campergebruikers verdwijnen naar het buitenland en buitenlandse gebruikers komen niet naar Nederland. Het werkt dus dubbel  op verkeerd voor de economie!!
 7. dat de overheid het vrij overnachten niet overal mag verbieden gelet op het EVRM.
Middelburg

Camperplaats Middelburg

Campergebruikers serieus nemen.

De overheid doet er goed aan de camperaar serieus te nemen, luister naar hun wensen en ideeën. Daarnaast geven volgens het laatste onderzoek van de NKC, mensen met een camper gemiddeld € 60,- per dag uit in de plaats waar zij overnachten. Uw middenstand loopt dat bedrag wel mis als er geen voorzieningen zijn en er verdwijnen al zoveel winkels.

Ga in debat met de camperaars en leer van hen. Kijk naar bijvoorbeeld de Moezel in Duitsland, waar de hele economie, mede door de bezoekende campers, op een goed peil blijft. Een ondernemer in Enkirch (Dld) vertelde dat het dorpje zonder campers helemaal geen middenstand meer zou hebben, nu is het er in zeer ruime mate met tienduizenden overnachtende campers per jaar. Zorg voor betaalbare parkeerplaatsen met of zonder voorzieningen, waar campers mogen parkeren en de inzittenden mogen overnachten. Ga eens kijken bij gemeenten die al voorzieningen hebben getroffen, zoals Kampen, Hulst, Middelburg, Reimerswaal, Hulst, Terneuzen en vele anderen.

Campervoorzieningen kunnen op meerdere manieren georganiseerd worden:

 • Camperplaatsen op zowel openbaar als particulier terrein;
 • Voor de poort van campings (mogelijk kunnen het aantal plaatsen op minicampings juridisch uitgebreid worden met enkele camperplaatsen die het hele jaar gebruikt mogen worden);
 • bij jachthavens;
 • bij zwembaden en andere openbare voorzieningen.

Bij de keuze van de locatie is het handig rekening te houden met zaken als:

 • gratis toezicht en sociale controle sociale controle
 • beperking van de maximale verblijfsduur en heffing van staangeld zijn stuurmechanismen om de toevloed van camperaars en de doorstroming te reguleren.
 • Waar je een camperplek niet kunt reserveren en er schaarste is aan plaatsen (zeker op aantrekkelijke locaties is handhaving van belang om excessen te voorkomen.
 • Waar mogelijk exploitatie bij recreatieve instellingen (zwembad, sporthal, jachthaven) dat heeft het voordeel dat er toezicht is en voorzieningen gecombineerd kunnen worden.

Onderzoek prijs

Uit onderzoek blijkt dat campergebruikers, ook die vrij staan, best willen betalen, mits dit redelijk blijft. Vaak wordt een bedrag tussen de € 2,- en € 10,- genoemd. Voor het gebruik van voorzieningen is men bereid extra te betalen.

Wij hopen dat de informatie op deze website bij zal dragen aan de ‘vrijheid’ die we als campergebruikers ook in Nederland graag willen beleven. Het aanleggen van een camperplaats leidt tevens tot gratis publiciteit in allerlei West Europese tijdschriften en Internet. Een opsteker voor de gemeente!.

Share

Geef een reactie