Camper modellen

Campers zijn er in enkele modellen. Er zijn meerdere modellen te onderscheiden te weten, de minicamper, de buscamper, de alkoof camper, de halfintegrale camper, de integrale camper en bijzondere modellen. Daarnaast kennen we nog de  fifth wheel, wat eigenlijk geen camper en geen caravan is.

De minicamper

De minicamper is een betaalbare kleine camper, gebaseerd op een kleine bestelauto, zoals een Ford Connect.

De buscamper.

Eigenlijk zegt de naam het al, de camper is een gebaseerd op een omgebouwde bestelbus. Overigens zijn er steeds meer en grotere modellen in de onderscheiden. Camperbussen worden of zelf gebouwd of kant en klaar als camperbus gekocht. Het dak is vaak extra verhoogd. Het is goed mogelijk om zelf een bestelbus om te bouwen tot camperbus. Er zijn uitvoeringen met een verhoogd dak of een hefdak.

De alkoof camper.

Dit is wel het bekendste model camper. De alkoofcamper is te herkennen aan de grote ruimte boven de cabine, het alkoof. In een alkoofcamper is vaak veel ruimte, omdat er vaak een dubbele slaapplaats boven de cabine is. De alkoofcamper is bij uitstek voor gezinnen, maar ook veel duo’s die er geen bezwaar tegen hebben om via een trapje in bed te komen, zweren bij dit type kampeerauto vanwege de ruimte. Het nadeel van de alkoof is dat deze veel wind vangt waardoor het brandstofverbruik relatief gezien ongunstig is. Daarom is het ook raadzaam om een alkoofcamper te kopen met voldoende motorvermogen.

De halfintegraal.

De naam halfintegraal of semi-integraal brengt veel verwarring met zich mee. Dit type is net als de alkoof gebouwd op een chassis voorzien van een bestuurderscabine. Door het ontbreken van de twee extra slaapplaatsen, is de stroomlijn beter en het brandstofverbruik lager dan bij een alkoof camper. Door zijn kleine compacte uiterlijk een camper die uw hart sneller doet kloppen. De kampeerauto met semi-integrale opbouw is een variatie op het alkoofmodel. De ruimte boven de bestuurderscabine is bij dit model weliswaar kleiner en alleen te gebruiken als bergruimte, maar verbruikt daardoor ook weer minder brandstof. Bovendien blijft er voldoende leef- en slaapruimte over in dit efficiënte kampeermiddel.

De integraal camper.

De integrale camper maakt optimaal gebruik van de ruimte, doordat hij overal even breed is. De stuurcabine maakt bij dit model ook echt onderdeel uit van de leefruimte. De voorruit is extra groot, wat weer erg prettig is tijdens het reizen. Dit campermodel is geschikt voor vier of meer personen en de grotere uitvoeringen hebben een garage achterin, waarin bijvoorbeeld fietsen of scooters kunnen staan. Vaak bevindt zich daarboven dan een slaapruimte met een tweepersoonsbed. Aan de voorkant zit boven de stuurcabine vaak een hefbed gemonteerd, dat naar beneden kan zakken en ook nog eens plaats biedt aan twee personen. Nadeel is wel dat de cabina vaak een struk zwaarder is en de vering en veerdempers meer te lijden hebben en sneller vervangen moeten worden.

De bijzondere campers.

Dit zijn alle campers die niet onder een van de andere categorieën zijn onder te brengen.

De fifth wheel.

In de camperwereld zijn de trekker oplegger combinaties sterk in opkomst, bestaand uit een bestelauto met een schotelkoppeling met daarachter een oplegger. De Fifth Wheeler is hiermee te vergelijken. Het voordeel van deze combinatie is dat het laadvolume en het nuttige laadvermogen vergelijkbaar is met een vrachtwagen uit de hogere gewichtsklasse. Een dergelijke combinatie kunt u rijden met een klein rijbewijs in combinatie met het aanhangwagen rijbewijs, het zogenaamde B/E rijbewijs.

Let op: Met een fifth wheel mag u niet parkeren op een camperplaats aangegeven door Bord E8h (P kampeerauto’s).

Share

Geef een reactie