Wat is camperen?

Wat is camperen?

Op 24 december 2013 verzocht ik de Dikke van Dale het woord ‘camperen’ op te nemen in het woordenboek. Dit is ondertussen een feit, het staat erin!

Camperen is heel iets anders dan kamperen. Veel mensen verwarren het woord “camperen” met kamperen. Er zijn meer verschillen dan overeenkomsten tussen de achterliggende werelden. Kamperen doe je altijd op een camping in een tent of caravan. “Camperen” is het rondreizen met een camper. In België noemen ze het daarom ook een zwerfauto. Campers horen niet op een camping thuis.

Mensen die met een camper (langere tijd) op campings staan, camperen dus niet, zij kamperen. Dat is prima, maar zij camperen dus niet.

Een campergebruiker (camperaar) is iemand die overdag de camper gebruikt om leuke dingen te doen en in de loop van de middag / avond een plaatsje zoekt om te overnachten. Dat is camperen, waar een camper voor ontworpen is.

Wat is een camper?

Een camper wordt ook wel kampeerauto, zwerfauto of motorhome genoemd. Onze Duitse buren spreken van een Wohnmobil of Reisemobil. Een camper is enerzijds een auto zoals alle andere auto’s. Anderzijds biedt een camper de mogelijkheid om er korte of langere tijd in te verblijven en onderweg te zijn. De auto heeft daarvoor diverse voorzieningen.

Wat is een camper?

Door het toilet met opvangtank, stroom van een of twee accu’s en het hebben van schoon drinkwater, een opvangtank voor vuil water, en  één of meerdere zonnepanelen, kan een camper gedurende een langere periode onafhankelijk onderweg zijn. Voor het koken en verwarmen wordt gebruik gemaakt van een of meer gasflessen of LPG tank. In plaats van gedurende langere tijd op één plek te verblijven, bieden al deze voorzieningen de mogelijkheid om door een streek te trekken en om plaatsen te bezoeken die men de moeite waard vindt.

Wat willen camperbezitters?

Camperbezitters, ook wel camperaars genoemd, willen, in hun eigen tempo, kunnen rondtrekken door een streek of regio om plaatsen te bezoeken die zij de moeite waard vinden. Soms blijven ze maar kort, soms wat langer. Camperaars maken af en toe gebruik van een camping, maar zijn meestal op zoek naar plekken waar zij op een veilige manier de nacht kunnen doorbrengen.

Camperaars zijn zowel in de zomer als in de winter op pad. Veel campings zijn alleen in de zomer geopend. De campings, die in de winter wel open zijn, hebben liever geen campers binnen de poort omdat een camper door zijn gewicht schade kan toebrengen aan de grasmat. Bovendien liggen campings zelden op loopafstand van het centrum.Sneeuw camper

Camperaars zijn toeristen die: de lokale bezienswaardigheden willen bekijken, winkelen, iets drinken op een terras, hun inkopen doen of uit eten gaan in een van de plaatselijke restaurants. Met andere woorden: de lokale economie kan profiteren van het aanwijzen van een camperplek.
Een gemeente doet er dan ook goed aan om camperplaatsen in te richten, niet ver van het centrum. Een en ander zal de middenstand van de stad of het dorp zeker ten goede komen. Heel veel gemeenten gingen u al voor.Hansweert, campers

Foto camperplaats; Hansweert, gem. Reimerswaal.

Share

Geef een reactie